Uanset om man har et vellønnet job eller om man har en lavere løn eller måske er på overførselsindkomst, så er nøglen, sådan grundlæggende set, til at have penge nok i dagligdagen, at man ikke bruger flere penge end man tjener.
Man kan som udgangspunkt dele sine udgifter op i to hovedområder: De faste udgifter samt udgifter til forbrug.
Selv om de faste udgifter er nogle man har hele tiden/løbende kan de selvfølgelig godt være varierende i beløbsstørrelse. Og det skal man naturligvis huske at tage højde for, når man skal holde styr på sin økonomi.
Artikelindhold
De faste udgifter løber hurtigt op
De fleste af os har en række faste udgifter, som vi betaler til hver måned. Det kan f.eks. være:
- Husleje/huslån
- Udgift til transport (bil, bus, tog etc.)
- Udgift til elektricitet
- Udgift til opvarmning
- Forsikringer
- Udgifter til mad og drikke
- Osv.
Det er disse udgifter, som det først og fremmest gælder om, ikke får lov at voksne sig alt for høje. Mister man f.eks. sit job eller må man af anden grund gå ned i løn, er det ofte meget svært lige pludselig at skære disse udgifter ret meget ned – og det kan hurtigt blive et problem.
Udgifter til forbrug
Udgifter til forbrug derimod kan man hurtigere ændre på. De ligger ikke fast på samme måder som de faste udgifter.
Forbrugsudgifterne kan f.eks. være:
- Udgifter til tøj
- Udgifter til mad og drikke i den mere luksuriøse afdeling
- Udgifter til restaurant, biograf, teater, fitness o.lign
- Udgifter til ferieture
- Forbrugselektronik
- Personlig pleje, tøj o.lign.
- Osv.
Det er typisk blandt disse udgifter, at man ser, at det går galt, når folk pludselig udvikler et overforbrug, som fører til, at de ikke kan få økonomien til at hænge sammen.
Læg et budget
En vigtig komponent i at styre sin økonomi kan være, at få lagt et godt budget. Et budget som tager højde for, at de faste udgifter ind i mellem godt kan svinge, om som efterlader luft til, at man også kan have plads til sjov og lidt ekstra forbrug, når man skal have det godt samtidig med, at der tages højde for, man kan være uheldig at ramme ind i perioder med en lavere lønindkomst end forventet.
I økonomisk henseende er det altså en god idé at sørger for, at man har lidt sparet sammen, så man også kan klare sig, hvis tiderne skifter og bliver lidt dårligere, end man er vant til.
Hvor kan man spare?
I det daglige er der faktisk flere steder, som ganske mange af os kan finde lidt ekstra mønt at gøre godt med – nogle gange endda uden at gå decideret ned i forbrug.
Faktisk viser det sig, at mange af os betaler for meget for eksempelvis vores el. Via en service som elprisoversigten.dk er det hurtigt og let at indhente flere uafhængige og konkurrerende tilbud på elprisen. Det kan hurtigt vise sig som en god idé.
Det samme gør sig også gældende for en del danskere, som benytter sig af opvarmningsformer, så som eks. el, oliefyr osv. som simpelthen er både uøkonomiske og dårligere for miljøet end nogle af de alternativer, som man bør undersøge nærmere. Et af disse alternativer er varmepumperne, hvor man via varmepumpeoversigten.dk let kan få et tilbud på den type varmepumpe, som vil passe ind i ens eget hjem.
De fleste vil sagtens kunne finde en hel del besparelser, som kan gavne både økonomi og miljø. Har man f.eks. et ældre køleskab eller en ældre fryser er det oplagt at kigge på, om der vil være fornuft i at udskifte disse apparater.
De små ting i dagligdagen kan også gøre en god forskel: Husk at slukke lyset efter dig, sluk på kontakterne ved elektriske apparater, som bruger for meget strøm i standby, skru ned for varmen, når du lufter ud osv. Der er mange ting man kan gøre.
Opsamling og afrunding
En vigtig ingrediens i det at sørge for ikke at bruge mere end man tjener er naturligvis at afstemme sit forbrug efter forholdene. Det kan selvfølgelig gøres på flere måder, men som udgangspunkt vil det være ganske fornuftigt for de fleste at sørge for at spare, hvor det kan lade sig gøre.
Det er også altid en god idé at sørge for at have en opsparing, så man har noget at stå imod med i dårlige tider.
Holder man sig til ovenstående råd, bør man kunne sikre, at man har en fornuftig økonomi, hvor det hele ikke løber af sporet i et overforbrug, som man ikke kan kontrollere.