Ofte tænker vi på indkøb af den ene eller andet art, når vi skal forberede os til nytårsaften. De lækre bøffer skal købes ind, den bedste vin skal findes frem fra kælderen, og champagnen skal være på plads i køleskabet.
Men noget vi ofte glemmer – og som er meget vigtigere – er at tale med hinanden om forventningerne til det at fyre krudt af. Ofte bliver det nogle korte irettesættende sætninger om, at ”nu skal du også passe på” og ”tænk dig nu om” og ”vær nu forsigtig”. Men ofte bliver de sagt midt i stress og jag, når det for alvor begynder at brage løs uden for. Og så er der alligevel ikke rigtig nogen, der hører efter.
Tal sammen i god tid
Det kan være en rigtig god ide at tage en snak om fyrværkeri og sikkerhed i god tid inden, nytårsfeberen begynder at dominere. Er det eksempelvis dine børn, du skal tage snakken med, kan du gøre det en almindelig aften i ro og mag omkring spisebordet. Spørg dem ind til, hvad en god nytårsaften er for dem. Spørg dem desuden, hvad de godt kunne tænke sig at få af krudt. Gør det, så du har en fornemmelse af, hvorhenne de er. Om de lever i en realistisk eller urealistisk verden. Men gør det også, så de føler sig hørt, og det ikke kun bliver en lang smøre fra din mund om, hvad de må og ikke må. Det er vigtigt at skabe en god stemning og rum for dialog.
Når du har lyttet til dine børn, så tillad dig at fortælle dem, hvad der er vigtigt at huske, når de skal fyre skyts af. Fortæl dem, at de skal være påpasselige, og fortæl dem om de ulykker, der sker hvert eneste år. Undlad at forsøge at skræmme dem, for det nytter ikke noget, at de bliver bange for fyrværkeri. Slet ikke, hvis de selv skal skyde af. Men det nytter noget at lære dem at have respekt for krudtet, og hvad krudtet kan forårsage af ulykker.
God erfaringer
Del også dine erfaringer med dine børn. Måske har du engang oplevet, at nogen kom helt uforskyldt til skade. Fortæl dem om oplevelsen, så de også bliver bevidste om, at man godt kan komme til skade, selvom man selv gebærder sig fornuftigt med fyrværkeri. Dette kan være en god pointe, så børnene forstår, at det er ganske vigtigt at have sit sikkerhedsudstyr på i stedet for at glemme det på bryggersbordet derhjemme.
På den måde kan du bidrage til at få en god og konstruktiv dialog med dine børn. En dialog hvor alle bliver hørt, og hvor alle – forhåbentlig – går fra bordet med en sund og realistisk tilgang til fyrværkeri. Børn har nemlig også brug for, at vi viser dem tillid og stoler på, at de opfører sig fornuftigt. Tillid i en grad, de kan bære.
