two men facing each other while shake hands and smiling

Specielle teams

Alle har hørt om teambuilding. De fleste har prøvet det. Som regel har det været gode oplevelser. Ok, der har også været eksempler, hvor tingene er gået galt. Men stort set: Teambuilding er sjovt og ufarligt. Men er teambuilding tilstrækkeligt, når vi gerne vil udvikle rigtigt gode teams? Det er et godt spørgsmål. I de fleste tilfælde, så skal vi dog ikke spørge på den måde. Vi skal nemlig først definere følgende: Hvad er et godt team? Og dernæst skal vi se nærmere på, hvad der skal til for, at vi får skabt et godt team.

Kompliceret proces

Teamudvikling er nemlig ikke altid lige så nemt, som vi tror. Det kan blive en temmelig dyr fejlinvestering, hvis den ikke er blevet håndteret korrekt lige fra starten. Og starten: Ja, det har jeg lige sagt: Definition af hvad et godt team er.

Er definitionen på plads, så har vi oftest også ret klare ideer og retningslinjer for, hvordan vi skal udvikle et godt team. Og så kan selve teamudviklingen begynde. Nej, det kræver ikke flere dages camping med teambuilding øvelser og aktiviteter. Det kan være et supplerende element.

Projektteams og ledelsesteams

Teambuilding er dog ikke hovedessensen, når vi taler om teamudvikling af for eksempel projektteams eller ledelsesteams.

Taler vi om holdbar teamudvikling, så taler vi om, at medarbejderne – og teamets medlemmer – skal være klar over, at de skal lægge personlige ambitioner til side. De skal også være klar til at indgå i forskellige relationer med andre medlemmer i teamet. Og det kan være en meget stor udfordring. De skal derfor være meget opmærksomme på deres egne personligheder, og de skal kunne arbejde med dem. Ikke fordi de alle sammen skal være ens.

Nej, tværtimod. En gang imellem så fungerer et team kun, hvis et teams medlem tør skære igennem og få afsluttet diskussioner, der i virkeligheden er unødvendige. Andre gange, så skal teamets medlemmer have lov til at få diskuteret færdig i fred og ro – uden afbrydelser fra en leder, der har for travlt. I disse sammenhænge hører teambuilding ikke hjemme.

Teambuilding kan være en del af det

Teambuilding kan dog være et godt instrument til at skabe gode teams. De skal jo starte et sted. Og hvad bedre end, at alle teamets medlemmer lærer mere om hinanden, ved at se hinanden i aktion i uvante situationer og omgivelser? Her kan teambuilding være godt.

Men når det handler om teamsamarbejde, så handler det i første omgang om, at alle skal være klar over værdien af det. Det kan være svært at indse, at din indsats er værdifuld og at den er en del af et teamsamarbejde.

Og her er det så at prøven bestås eller fejles: Tør du tale med en kollega om, at du ikke føler dig som et medlem af teamet? Tør du, så er jeres team på vej i den rigtige retning. Tør du ikke, så skal du foreslå, at I tager jeres måde at håndtere det at skabe et godt team op til revision, og finder en bedre og mere effektiv måde. Tør du ikke selv foreslå det, ja, så skal du nok finde et andet team, som vil byde dit forslag velkommen.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *